free hit counter script

中國移動香港最抵玩 5G 已被取代!呢間網絡商係…..

40

一講月費最平,一直都是中國移動香港天下,尤其是 5G 上台月費,入門價係 $98 有  20GB 本地 5G 數據。唔駛一舊水,有得用 5G,係開心嘅。但今時今日,每月 20GB 係咪夠用,就真係 is a question。其他網絡商都想追過呢個價,但表現有心無力。有一間比較低調,但又唔係寂寂無名嘅 MVNO 靜靜地賣緊 $98 月費,有 50GB 5G 數據計劃 (當然還有 Voice + 全套 VAS)。價錢拍得上中國移動香港咁平,但數據量 Double,佢係邊一間?

i-mobile-1-big.jpeg

不是香港寬頻,是有線寬頻出招

「說的事」有線寬頻旗下的 iMobile,最新喺網站賣緊 $98 蚊,包每月 50GB  5G 全速數據,用爆咗 1Mbps 無限上網,再連 3000 分鐘本地通話及來電顯示、留言信箱及飛線的全套 VAS,免行政費,簽 24 個月合約,注意係帶 Number 轉台先係咁,新 Number 要月費 $106。

其實,中國移動香港 CMHK 都做緊同様價錢,但只有每月 20GB 5G 全速數據,少咗 30GB,換嚟每月 3GB 中國大陸及澳門漫遊數據。同樣,CMHK 呢個 Plan 包來電顯示、留言信箱及飛線的全套 VAS,免行政費,簽 24 個月合約,同様係要帶 Number 轉台。但本地通話分鐘每月無任打任聽。

i-mobile 5G

網絡邊個好?

有線寬頻旗下的 iMobile,類似香港寬頻的手機台服務,是 MVNO,即租用其他網絡商。據知 iMobile 是「租上租」,租上租3香港的中國聯通香港,所以實際都是用 3 香港的 5G 網絡。
而 CMHK 當然是使用中國移動香港自家的 5G 網絡,而 CMHK 5G 網絡最出名係乜嘢?上網快!大家可以 Click 呢度,就知道佢上網速度,點様完勝其他台。

一個平,一個快,你會點揀?

i-Mobile 上台連結 | CMHK 中國移動香港上台連結

Leave A Reply

Your email address will not be published.